Economie

Rafo Onești a intrat oficial în faliment

Scris de Zvelt

Rafo Oneşti, un simbol al petrochimiei româneşti, a intrat oficial în faliment. Acesta a fost pronunţat de Tribunalul Bacău pe 19 septembrie 2019.

Potrivit lichidatorului judiciar al societăţii, CITR Filiala Bucureşti SPRL, falimentul RAFO survine ca o consecinţă firească a faptului că intenţiile investitorilor nu s-au concretizat într-o tranzacţie, coroborată cu expirarea, pe 22 august, a planului de reorganizare a companiei, de 18 luni. Este de notat faptul că RAFO nu funcţionează de o perioadă lungă de timp, activitatea sa de producţie fiind oprită în 2008, cu mult înainte de intrarea în insolvenţă.

Rafo S.A. a fost înfiinţată în 1991 ca societate comercială. Având în componenţă două rafinării, din acea perioadă a funcţionat doar prin Rafinăria 2, în urma restructurării fluxului de producţie. Ţiţeiul a fost achiziţionat în special din import, Rafo funcţionând în special cu petrol iranian. Compania a fost nevoită să oprească producţia în 2008 din cauza faptului că nu mai era posibilă reînoirea licenţei de funcţionare, precum şi pe fondul respectării prevederilor legislaţiei de mediu.

Între 2004-2010, RAFO a mai trecut printr-o perioadă de insolvenţă, implementând planul de reorganizare aprobat la vremea respectivă. Cu toate că RAFO S.A. a realizat o gamă largă de studii cu privire la varii opţiuni de dezvoltare, între 2015-2016, compania nu a reuşit să continue programul de modernizare început în 2008, eforturile concentrându-se mai mult pe conservarea echipamentelor şi a utilajelor. Activele companiei sunt într-o stare fizică bună, într-un context în care nu funcţionează din 2008, iar lucrările de întreţinere şi conservare au fost minime şi au vizat evitarea deteriorării accelerate.